SIKÇA SORULAN SORULAR
Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmeli?
Doğal ve kaliteli zeytinyağına ulaşmanın en iyi yolu güvenilir bir satıcıdan almaktır. İsimsiz, direkt üreticiden, etiket yönetmeliğine uyulmadan, uygun olmayan kaplarda satılan yağların karışım olma, bayatlamış olma ya da zeytinyağından istediğiniz faydayı vermeme ihtimali yüksektir.
Soğuk sıkım zeytinyağı ne demek?
Soğuk sıkım, yağı işlerken zeytinleri 27°C'nin üzerinde ısıtmamak demektir. Böylece zeytinlerin sahip olduğu tüm besin ve vitaminler zeytinyağının içinde zarar görmeden korunmuş olur. Sıkım işlemi 27°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda yapıldığında aynı miktarda zeytinden daha fazla yağ elde edilir, ancak bu yöntemde zeytinyağının besin değeri ve aroması kaybolur. Soğuk sıkım zeytinyağı sağlık açısından daha faydalıdır.
Erken hasat zeytinyağı ne demek?
Erken hasat henüz tam olgunlaşmamış yeşil taneli zeytinlerin, polifenol ve faydalı bileşiklerinin en yüksek olduğu dönemde (Eylül-Ekim aylarında) toplanmasıdır. Erken hasat zeytinlerden elde edilen zeytinyağının asit oranı düşük, meyvemsi aroması yüksektir. Zeytinler olgunlaştıkça içerdikleri yağ oranı artar. Bu nedenle geç (Kasım-Aralık aylarında) hasat edilen olgun zeytinlerden daha fazla yağ elde edilir. Olgun hasat zeytinyağının asit oranı nispeten daha yüksek olur.
Az miktarda üretilen, ancak içeriğindeki faydalı bileşenler diğer yağlara oranla çok daha fazla olan erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağının biraz daha pahalı olmasının nedenlerinden biri de budur.
Doğal sızma zeytinyağı ne demek?
Zeytinyağının sızma olarak sınıflandırılabilmesi için taze hasat edilmiş ve zarar görmemiş zeytin meyvesinin ilk sıkımından elde edilmiş olması gerekir. Bu işlem sırasında yağın bütünlüğünü korumak adına kesinlikle kimyasal madde veya aşırı ısı kullanılmaz.
Zeytinyağı nasıl saklanır?
Isı, ışık ve havaya maruz kalmak zeytinyağınızda oksidasyona ve dolayısıyla ekşimeye neden olur. Bu yüzden zeytinyağı için en uygun saklama kapları; ısıyı, ışığı ve havayı geçirmeyen renkli cam şişeler, porselen, çelik ya da tenekeden yapılmış kaplardır. Mahzen ya da dolap gibi serin ve karanlık ortamlar zeytinyağınızı saklayabileceğiniz en iyi yerlerdir.
Zeytinyağı ısıya dayanıklı mıdır? Yemek pişirmek için kullanılır mı?
Sızma zeytinyağı 220°C kaynama noktasıyla yüksek ısıya en dayanıklı yağlardan biridir. Evde yemek pişirirken 200°C’nin üzerine pek çıkılmaz. Bu nedenle yüksek ısıda bile yapısını koruyabilen zeytinyağını soteleme, kızartma gibi pişirme yöntemlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kaliteli zeytinyağının rengi nasıl olmalı?
Zeytinyağının rengi kalitesinden daha çok zeytinin hasat zamanı ile ilgili fikir verir. Zeytin olgunlaşmamışken ona yeşil rengi veren polifenoller açısından zengindir. Olgunlaşma sürecinde ise polifenol miktarı azalır, zeytinlerin rengi de önce mora sonra siyaha döner. Bu da zeytinin hasat edilme zamanına göre, zeytinyağının renginin yeşilden sarıya doğru farklı tonlarda olabileceği anlamına gelir.
Bir zeytinyağının kalitesi renginden daha çok; üretim yöntemi, tadı, kokusu ve asit oranı gibi diğer faktörlere göre belirlenir.
Gerçek zeytinyağı donar mı?
Zeytinin cinsi, ağacın yaşı, o yıl yaşanan iklim, rakım, yetişme ortamı (düzlük, yamaç, taşlık vs.), saklama koşulu, bekleme süresi gibi bir çok faktör zeytinyağının donma derecesini etkiler. Evde uygulayacağınız yöntemlerle zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak pek olası değildir. Bu nedenle en doğrusu zeytinyağını markalı, etiket yönetmeliğine uygun, güvenilir satıcılardan almaktır.
Zeytinyağının dibinde neden tortu olur?
Zeytin mekanik yöntemler ile sıkılarak, doğal sızma zeytinyağı elde edilirken zeytin parçacıkları zeytinyağı içinde askıda kalabilir. Bu parçacıklar bir süre sonra zeytinyağı şişesinin dibine çökerek çamurumsu görünen bir tortu oluşturabilir. Doğal zeytinyağında oluşan bu tortu çok normaldir ve aslında zeytin parçacıklarından oluştuğu için zararlı değildir. Yağınızın bozulduğu ya da çürüdüğü anlamına gelmez.
Zeytinyağının sağlığa faydaları nelerdir?
Zeytinyağı en yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asidine sahip yağlar arasında yer almaktadır. Sızma zeytinyağı aynı zamanda yağda çözünen K vitamini ve E vitamini açısından oldukça zengin ve yüksek düzeyde antioksidan içeren tek yağdır. Zeytinyağının içeriğindeki oleik asit; kan basıncını düşürür, polifenoller; hücrelerinizi hasara karşı korur, oleokantalin; antienflamatuar özelliklere sahiptir. Araştırmalar zeytinyağını beslenmenize dahil etmenin kalp hastalığı, kanser, felç, osteoporoz ve daha pek çok hastalık riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Polifenol nedir?
Polifenoller bitkilerin içinde bulunan doğal kimyasal bileşenlerdir. Antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığı için olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini destekler, beyin sağlığı, cilt sağlığı, kalp sağlığı, diyabet ve obezite kontrolü için faydalıdır.
Polifenol içeren tek bitkisel yağ zeytinyağıdır. Ayçiçek, mısır, susam yağı gibi diğer yağlarda polifenoller bulunmazlar.
Zeytinyağının içindeki polifenollerin zarar görmeden korunabilmesi için düşük ısıda üretilmesi gerekir. 28° dereceyi geçen ısılarda polifenoller kaybolur. Erken hasat diye adlandırılan tam olgunlaşmamış yoğun klorofil içeren zeytinler polifenol açısından zengindir. Zeytinyağındaki polifenol oranı zeytin olgunlaştıkça düşer. Bu nedenle erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağları en yüksek polifenol içeriğine sahiptir. İçeriğindeki polifenolden faydalanmak için günde en az 20 g soğuk sıkım yöntemiyle üretilmiş zeytinyağı tüketilmesi önerilmektedir.
Sızma zeytinyağı neden acı olur?
Zeytinler içerdikleri sağlıklı antioksidanlar nedeniyle tadı acı olan meyvelerdir. Diğer birçok yiyecek ve içecekte olduğu gibi, zeytin de daha az işlendiğinde daha fazla lezzetini dolayısıyla acılığını korur. Bu da aslında daha sağlıklı olduğunu gösterir.
Kaliteli zeytinyağının kendine has, buruk, hafif acı bir tadı olur. Zeytinyağına diğer yağlardan farklı olarak bu tadı veren şey aslında zeytinlerin kimyasal içeriğidir. Zeytinde bulunan “flavonoid polifenoller” hem damağınızda acımsı bir tat bırakır hem de antioksidan özelliklere sahip olduğundan sağlığınız için çok iyidir. Bu polifenoller aynı zamanda yağın oksitlenmesini önlemeye yardımcı olur ve böylece zeytinyağının daha uzun bir raf ömrüne sahip olmasını sağlar.
Zeytinyağı cilde sürülür mü?
Antik çağlardan beri, zeytinyağı cilt bakımında ve güzellik ritüellerinde kullanılmıştır. Nemlendirici ve besleyici özellikleri sayesinde cilde fayda sağlar. Zeytinyağı güneşe maruz kalma ve yaşlanma nedeniyle cilt hücrelerinde oluşan hasarı azaltmaya yardımcı olan doğal bir inhibitördür. Cildin bozulmasına karşı savaşmaya yardımcı olan temel protein kaynağı olan A, D, K ve E vitaminleri zeytinyağında bol miktarda bulunur. Zeytinyağını yüzünüze, vücudunuza ve tırnaklarınıza sürebilirsiniz.
Siparişim ne zaman kargoya verilir?
Siparişleriniz, banka onayı alındıktan sonra maksimum 3 iş günü (Pazartesi-Cuma) içerisinde kargoya teslim edilir.
Bayram ve tatil günlerinde teslimat yapılmamaktadır.
Siparişim kargoda zarar görür mü?
Siparişlerinizin kırılmaması ve zarar görmemesi için oldukça özenli bir şekilde paketleyerek kargoya vermekteyiz. Seçtiğiniz ürünlerin tamamı anlaşmalı olduğumuz kargo şirketi MNG Kargo garantisi ile size teslim edilecektir. Kargolarımızın sağlam teslimat oranı %100’dür.